KRABELURER
Gjordes i mitt barndomshem till första maj. Goda att äta både varma och kalla, går snabbt att göra, inga ovanliga ingredienser. Recept av Beryl Grönqvist.
1 ägg
3 dl socker
3 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Till kokning: kokosfett
Till ströning: socker
Vispa ihop smeten och klicka i ungefär 1 msk smet i gången i grytan. Smeten får vara så lös att krabelurerna liknar "hornminor" då de är färdiga. Låt dem rinna av på hushållspapper och rulla dem därefter i socker.
DANSKA ÄPPELBAKELSER
Recept av Saida Tallberg
200 g smör
1 ägg
1 1/2 dl socker
1 1/2 tsk bakpulver
6 dl vetemjöl
Äppelsylt
Rör smöret vitt och tillsätt ägget, socker och till sist mjölet blandat med bakpulver. Kavla ut degen och tag ut runda kakor. Grädda dem i 200–250 °C. Lägg ihop kakorna två och två med äppelmos emellan strax före serveringen. Glasera om så önskas eller sikta över pudersocker.
VIGDIS FINNBOGADOTTIRS RABARBERSYLT
2 kg rabarber
2 kg socker
1 msk vaniljsocker
Rabarber och socker kokas i två timmar. Tillsätt vaniljsocker och koka ytterligare i en halv timme.
Häll upp på rena och varma burkar glasburkar som försluts.
STRÖMMING I UGN INKOKT I OLJA
Av Saida Tallberg
20 medelstora strömmingsfiléer
1 dl matolja
1/2 dl vinäger eller vinättika
1 msk socker
1 tsk salt
1/4 tsk vitpeppar
2 msk tomatpuré
Rensa, filéa, skölj och låt strömmingen rinna av. Rada filéerna i en låg form och häll över marinaden bestående av olja, ättika och kryddor. Tillsätt lök och dill. Täck över formen med aluminiumfolium och rätten koka i svag ungsvärme 40-50 min. Låt rätten kallna under locket.
ROSOLL
Receptet är beräknat för 38–39 st 0,5 l plastaskar.
6 kg rödbetor
5 kg morötter
3 kg potatis
Hackad lök
Tärnad ättiksgurka
Tärnade äpplen
salt
vitpeppar
persilja som dekoration
Koka rödbetor, morötter och potatis. Låt svalna. Hacka upp. Lägg upp på serveringsfat och servera.